View My Stats

miercuri, 21 aprilie 2010

NAFTALINĂ&DIGRESIUNI /NOTE 1999/

o.h. : transparenţa aceea prin care nu vei putea trece niciodată cu toate că îţi doreşti atât de mult. transparenţa zidurilor. ceaţa coborâtă peste centru. piatra cubică strălucitoare prin stropii de ploaie. un film cu oameni trişti ce se întorc în cutiuţele de beton pe strada constantin brâncoveanu, opriţi lângă non-stopul de lângă g103... pentru a cumpăra lucruri simple. nefolositoare. şi apoi le cară în sacoşele de plastic colorate.

termen de lucru găsit - literatura “bliţată”. încercări de definire: porneşte preponderent de la teme minore. se fereşte să atace teme cu respiraţie amplă. în general fandează pe spaţii restrânse ce pot deveni irespirabile. descrierea unui personaj într-o cameră. amănunte insignifiante ce se adună şi devin conglomerat. mersul unui personaj pe o stradă pustie. nu s-a pornit ploaia, ci îl încearcă doar o cruntă melancolie. un personaj care urcă cu greu scările blocului. lumina pe scară este luată. liftul îl duce mai degrabă în altă parte. lift tras cu sforile manual pentru a urca locatarii la etajele unde locuiesc. aer irespirabil pe scara blocului. personajul înnoată prin întunericul compact al scărilor. de obiei numără în gând treptele pentru a nu greşi, când nu mai are de ridicat piciorul şi apare porţiunea netedă de ciment. ţine strâns bara până îi transpiră abundent.

marile teme sunt tratate parodic. parodicul şi problema timpului.
maniera bliţată se hrăneşte din estetism. asta ca un abajur puţin prăfuit. un aer de vechi ce dă o privire aparte desfăşurării secvenţelor, apare o anumită grandilocvenţă a frazei care încearcă să ofere importanţă micilor amănunte. fără violenţă şi fără determinare de parcă personajul îşi poate da ultima suflare în orice clipă. creează “găselniţe” cu ceva miez şi prinderea unui cititor avizat , dispus la efort de dragul lecturii. pierderea timpului ca modalitate a descoperirii unei plictiseli ce te înghite din picioare. sau postura şezut. şi plânsem. george a lui coşbuc nu îşi mai revine sau nu mai vine.

între ochii miraţi ai iubiţilor stă un câine... mare... alb... lângă casă. mioriticilor veniţi aproape.

vali vorbeşte despre efectele coriandrului asupra organismului. şi un titlu: privind pe fereastră dintr-o vilă somptuoasă.
coriandru este o plantă din asia. nu are legătură cu budha , ci doar cu al doilea discipol ascuns pentru mult timp într-o grotă. este calmant şi carminativ. surorile carmelite. ajută la eliminarea gazelor. bogat în ulei volatil se foloseşte pe scară largă, nu scara lui ioan scărarul, în industria parfumurilor.
în sfârşit vom îndepărta în felul acesta mirosul persistent de cadavru care ne însoţeşte în anumite deplasări.
plan sintetic al următoarelor volume...
vali are în cap un titlu: “curve celebre”. al doilea: amantul universal. ordine logică.
damiev exemplifică cu totul altceva cu două poeme din ungaretti. o antologie de pus la păstrat.
volumele viitore ale lui damiev: exerciţii de schizofrenie, cele şapte minuni ale lumii, reacţii adverse, ultimile zile ale lui luis figo.
ovia titluri: peregrinări prin ţinut deşertic şi ştergătorul de tablouri.

o.h: un orb cu ochelari fumurii. nu le identifici nuanţa exactă niciodată. la prima masă. chiar lângă uşă unde de câte ori intri ţi se pare că orbul te salută cel dintâi curtenitor. tu nu poţi schiţa nici măcar un zâmbet de răspuns.
l.d: gâlgâitul obscen al ţevilor de apă rece la etajul 6 inundă încăperea.cu aceleaşi bâlbâieli cotidiene. cu rictusul congenital al iubitei. cu fumul ieftin de ţigări româneşti al respiraţiei noastre. al înfumurării noastre.
o.h: seară mânjită cu ceai de gălbenele. căni ciobite şi sticksuri ultima promoţie. stăm în fotolii largi unde putem adormi. efectul de seară revistă este un slab anestezic al nemulţumirilor noastre. prietenii mei sunt congelaţi ermetic în extaze mărunte. stăm în apropierea becului. pentru a simţi mirosul de ars. de carne.
picioarele prinse în şuruburi acoperă prin tremurături inhibiţiile noastre.
ascultăm un cântec de subsol abia îngânat prin uşa de la baie. dar dacă am fi urcat pe bloc. ce ar mai fi fost de făcut?
panorama de sus a centrului şi aruncarea privirii peste zidul de siguranţă.

se bea suc de grapheruit şi se mănâncă sticksuri. coloana sonoră vivaldi. vali este un tip sensibil, senzitiv sau sugativ. în ultima perioadă nu suportă pentru mult timp notele muzicale. iubeşte liniştea. mi se pare o scuză ieftină. acasă la casetofonul lui mono îmi pune sex pistols, bleach-ul lui nirvana şi albumul acela cu saxofon şi orgă a lui k. jareth. deci... fandări.

poemul blitz - se scrie cu ochii în ceas, cel şahistic, în timpul cel mai scurt. matul e dat cât mai rapid de cuvinte cu impact imediat. urgenţa dictează.
premiu: apluauzele ţevilor. oraşul ovaţiona victoria. etajul unde stăteam temporar nu era prea sus.

of eu traforaja ta, tu menghinul meu. embrionul privit ca un parazit sau ca o grefă. placentofagie.
femela - anabolică. idiotropă. trofotropă. omul- vivipar. placentar. mamifer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu